Мікрозелень (мікрогрін)

Голівудські зірки, помішані на правильному харчуванні, рекомендують вживати паростки мікрозелені в їжу хоча б один раз на день. Так, наприклад, відома голівудська красуня, актриса і фотомодель Роузі Ханінгтон Уайтлі (Rosie Alice Huntington-Whiteley) в своєму Інстаграм-і запропонувала підписникам регулярно вживати паростки броколі, для того щоб мати такий же квітучий вигляд.

Мікрозелень (мікрогрін, microgreen) – це термін, який увійшов в моду за останні кілька років. Але вирощування мікрозелені – це не тільки модна фішка. Це, безсумнівно, must have всіх, хто підтримує здоровий спосіб життя і дотримується принципів правильного харчування. Ну а для прихильників “традиційного” раціону мікрозелень додасть нових барв уже звичним стравам.

Toasted bread with brie cheese and caramelized onions

Мікрозеленню називають молоді рослини, віком від 2 до 8 тижнів. Це справжнє джерело вітамінів, мінералів, корисних ферментів, особливо в період міжсезоння і зимових місяців, коли ціна на свіжу зелень дуже висока. Страви з додаванням мікрозелені чудово засвоюються і містять максимальну кількість корисних для здоров’я компонентів. Вміст корисних компонентів в мікрозелені в десятки разів більший, а калорійність при цьому в кілька разів нижча в порівнянні з дорослою рослиною. Це відбувається тому, що на стадії зародження у паростка максимально мобілізуються усі функції, що допомагає рослині вижити.

Вчені науково довели, що в пророслому насінні і молодих паростках міститься в 50 разів більше ферментів, ніж в сирих овочах, фруктах та зелені, не кажучи вже про ті, що були піддані тепловій обробці.

Ферменти – це унікальні білки, які діють як прискорювачі для всіх обмінних процесів нашого організму. Ферменти руйнуються при нагріванні, так що при тепловій обробці овочів ми практично не отримуємо корисних речовин.

Тому вживання мікрозелені є унікальним і доступним інструментом для оздоровлення, а вирощування настільки просте, що з ним впорається навіть дитина! Діти із задоволенням допоможуть виростити молоді рослини, адже результат і задоволення від вирощування можна отримати так швидко.

Важливо! Насіння для вирощування мікрозелені повинні бути тільки екологічно чистими і необробленими. Вік паростків для вживання в їжу складає від 2 до 8 тижнів! При вирощуванні мікрозелені із обробленого насіння отруйна фунгіцидна оболонка, якою оброблене насіння, не встигає розкластися, що може викликати отруєння і негативно вплинути на здоров’я.

Також бажано купувати спеціально підібрані сорти саме для вирощування мікрозелені. Це пов’язано з особливістю, що вся палітра смаку культури повинна розкриватися з самого початку вегетації, а не набиратися рослиною у дорослому віці.

ПЕРЕВАГИ ВИРОЩУВАННЯ МІКРОЗЕЛЕНІ В ДОМАШНІХ УМОВАХ:

  • це найдешевший і найпростіший спосіб. Рослини із насіння набагато дешевші, ніж куплена взимку зелень;
  • в рослинах на етапі мікрогрін в 5-50 разів більше поживних речовин, ніж в окремих частинах дорослих рослин. Це дуже впливає на імунітет і захищає організм, що особливо актуально в зимово-весняний період. Крім цього в паростках містяться каротиноїди і вітамін С;
  • мікрозелень прекрасно перетравлюється і майже повністю засвоюється, при цьому значно покращуються витривалість і працездатність;
  • доповнює смак страв, робить його пікантним, а аромат задовільнить навіть гурманів. Цю добавку до вишуканих страв подають у дорогих ресторанах.

Що можна вирощувати в якості мікрозелені?

Це практично всі зелені культури:

  • Салатні: крес-салат, рукола, салат айсберг;
  • Цибулеві: шнітт-цибуля, батун, цибуля-порей;
  • Пряно-ароматичні: базилік, кінза (коріандр);
  • Більшість видів капустяних: броколі, цвітна капуста, червоноголова капуста;
  • Буряк, редис, редька дайкон;
  • Злакові: овес, пшениця, льон, гречка, соняшник, гірчиця;
  • Бобові: горох, соя, сочевиця, нут.

Способи вирощування мікрозелені:

  • в грунтосуміші (наприклад, з використанням торфу різного ступеню розкладання);
  • в безгрунтовій суміші (кокосовий торф, кокосове волокно, перліт, вермикуліт, пісок, гідрогель);
  • на поливному маті або агроволокні;
  • в спеціальній банці або ємності для вирощування мікрозелені.

Як же правильно вибрати субстрат? Для рослин, з яких ми будемо їсти лише паростки, краще використовувати грунтосуміш, якщо ж ми будемо вживати проросле насіння цілком, то ідеальний варіант – поливний мат чи агроволокно. При використанні будь-якого варіанту субстрату рекомендують використовувати теплички.

growing microgreens

Як вирощувати мікрозелень

  1. Замочити насіння в ледь теплій воді, щоб воно набрякло. Дрібне насіння можна не замочувати взагалі (наприклад, крес-салат, рукола, базилік), середнього розміру – від 2 до 4 годин, крупне – до 1 доби.
  2. Розподілити насіння рівним шаром на вибраній основі для вирощування. Добре зволожити з пульверизатора для забезпечення хорошої зволоженості і поставити в тепле і темне місце для проростання. Щоб збільшити зволоженість, можна накрити основу банкою, пакетом або тепличкою.
  3. Коли з’являться перші паростки, поставити їх на освітлене місце, – чим більше світла, тим краще, зелень буде соковитою і яскраво-зеленою.
  4. Коли паростки досягнуть 4-6 см, мікрозелень готова до вживання.

Не зрізані паростки можна до тижня часу зберігати в холодильнику.

***

Нс 04.2018, ст 26

Advertisements

Напишіть відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s