Чайний гриб. Інструкція по догляду

Від того як ви доглядаєте за своїм чайним грибом, залежить не тільки смак, але і хімічний склад, а також корисні властивості напою. Медузоміцет (це наукова назва чайного гриба) виглядає як товста плівка (у дорослому віці має вигляд паляниці з багатьма шарами) біло-жовто-коричнево-рожевого кольору, плаваюча на поверхні живильної рідини – настою солодкого чорного чаю. Цукри в рідині можуть бути різні (глюкоза, сахароза, фруктоза), сорт чаю теж не має значення (чай має бути без хімічних додатків).

Дослідники помітили, що медузоміцета практично не споживає компоненти чайного настою (ароматичні, дубильні та інші речовини), проте вкрай чутлива до його відсутності. Наприклад, без чаю він не синтезує аскорбінову кислоту, необхідну для життєдіяльності чайного гриба.
Якщо чайний гриб влаштовують створені йому умови, то на четвертий-десятий день росту він починає виробляти приємний на смак і дуже корисний напій, що нагадує міцний сильно-газований квас («чайний квас» або «комбуча»). Бульбашки газу і оцтову кислоту забезпечують спільними зусиллями дріжджі і оцтовокислі бактерії. Специфічний аромат напою додають чай і деякі види дріжджів. Інструкція по приготуванню комбуча.

Kombucha
Glass jar containing Kombucha Tea, a healthy drink of China original.

Вам знадобляться:
• Чайний гриб (закваска)
• Приблизно 100 г (приблизно 5 столових ложки без гірки) білого рафінованого цукру на 1 літр води
• 2 чайні ложки чорного або зеленого чаю на 1 літр води
• 3х літрова скляна банка
• Еластична тасьма або гумка
• Марля або паперова серветка

Спосіб приготування комбуча:
1. Беремо скляну тару за розміром відповідну вашому грибу (зазвичай використовують 3-х літрову банку).
2. Готуємо там не дуже міцний солодкий чай (приблизно 5 столових ложки цукру і 2 чайні ложки заварки чорного або зеленого чаю на 1 літр води) приємний на смак. Заварювати чай рекомендується не менше 15 хвилин. Цукор повинен бути повністю розмішаний, і шматочків заварки бути не повинно. Можна використовувати і чай в пакетиках.
3. Даємо чаю охолонути до кімнатної температури. Культура помре, якщо помістити її в гарячий розчин.
4. Для молодих грибів: в чай слід додати трохи настою гриба з банки де він до цього містився в якості «стартової закваски» (кількість настою має становити приблизно 1/10 частину від загального об’єму рідини.
5. Розміщуємо гриб в банку. Закриваємо горлечко посуду марлею або паперовою серветкою і закріплюємо її тасьмою або гумкою, так щоб чайний гриб міг дихати, але щоб дрібні мошки, пил і спори рослин не могли проникнути в банку. Банку ставимо в темне, тепле місце – ідеальна температура для чанного гриба близько 25°С.
6. Після 4-10 днів настоювання чайний гриб готовий до вживання. Час бродіння залежить від температури повітря в кімнаті – чим вища температура, тим швидше напій буде готовий.
7. Коли напій досягне потрібної, по Вашому смаку, кислотності, вийміть чайний гриб чистими руками, промийте його під холодною проточною водою і опустіть в заздалегідь приготовлену за тією ж схемою банку з холодним солодким чаєм.
8. Перелийте готовий напій в скляну тару з щільною кришкою заповнивши її до країв. Щоб отримати максимальне задоволення від напою, дайте йому дозріти ще протягом кількох днів у прохолодному місці (як мінімум 5 днів) – бактерії без доступу повітря перестають функціонувати, а дріжджі продовжують працювати якщо тара щільно закрита, газ виникає в результаті діяльності дріжджів не зможе вийти і ви отримаєте чудовий шипучий напій. Перед вживанням напій процідити через марлю або пластикове (не металевою) ситечко.

Інструкція з догляду та вирощування чайного гриба (скачати)

Гриб у поважному віці досягає товщини в кілька сантиметрів (площа його залежить від площі ємності, в якій він мешкає) і дозволяє пити настій щодня прямо з банки, де міститься гриб (звичайно, потрібно не забути поповнити спад рідини новою порцією холодного солодкого чаю).

Зручно мати в наявності дві однакові банки: в одній буде жити чайний гриб, а в іншу ви будете зливати готовий напій. У холодильнику скляні герметично закриті ємності з настоєм чанного гриба можуть зберігатися досить довго, зберігаючи свої цілющі і смакові властивості.

Щоб чайний гриб дарував вам радість і приносив користь його слід любити і піклуватися про нього. Тільки правильне поводження з чайним грибом дає гарантію того, що напій, отриманий з його допомогою, буде по справжньому цілющим!

Важливі правила по догляду та утриманню чайного гриба:
• Необхідно тримати чайний гриб в скляному посуді, що підходить йому за розміром, зазвичай це звичайна 3-х літрова банка. Не можна утримувати його в посуді з металів, крім нержавіючої сталі, оскільки кислоти, що виробляються культурою, можуть вступити в реакцію з металами. Можна використовувати високоякісні синтетичні матеріали групи полілефінов, наприклад, поліетилен (ПЕ) або поліпропілен, але не слід використовувати ємкості з полівінілхлориду (ПВХ) або полістирену.
• Краще тримати банку з грибом в затемненому місці, можна виділити для нього спеціальну шухлядку на кухні – з вентиляцією і без сторонніх запахів. Холод і прямі сонячні промені гальмують розвиток чайного гриба, тому краще тримати його подалі від вікна.
• Зазвичай чайний гриб містять при нормальній кімнатній температурі. Оптимальна температура для чайного гриба складає приблизно 25 ° С. Температура нижче 17 ° С шкідлива, оскільки зменшує активність гриба і в ньому можуть завестися синьо-зелені водорості.
• Банку з чайним грибом не слід закривати кришкою, так як гриб повинен дихати, її просто покривають чистою серветкою або марлею, щоб не потрапляв пил та комахи (які, до речі, до нього дуже небайдужі) не могли до нього добратися.
• Чайний гриб обов’язково поміщати в кип’ячену (!) Воду з уже розчиненим у ній цукром і заваркою: в сирій воді багато розчинних солей кальцію (солей жорсткості води), які утворюють з глюконової кислотою глюконат кальцію, що випадає в осад.
• Не можна сипати цукор на чайний гриб і поміщати його в розчин з нерозчинену цукром – це викликає опіки на його тілі у вигляді бурих плям.
• Не можна робити занадто міцний чай – надмірна концентрація чаю пригнічує ріст чайного гриба.
• Не можна щоб в чайному розчині для чайного гриба залишалися листя або гранули заварки – це дуже шкідливо для чайного гриба і може викликати рани на його тілі.
• Необхідно періодично промивати чайний гриб в чистій воді (можна з під крана, але якщо є можливість – чистої або джерельною водою). У літній період це потрібно робити через один-два тижні, а взимку – кожні три-чотири тижні.
• Не можна поміщати гриб в гарячий чай.
• Якщо верхня частина чайного гриба почала робитися бурою – це ознака того, що гриб починає гинути (іноді це буває, якщо чайний гриб перестоїть в розчині) – слід промити його, відокремити і викинути верхній шар і постаратися більш ретельно дбати про вашого підопічного.

Також потрібно враховувати, що влітку чайний гриб «працює» швидше, ніж узимку, і міняти розчин відповідно потрібно набагато частіше.

Якщо вилити настій чайного гриба у вільну ємність і залишити її настоюватися при кімнатній температурі, то через один-два тижні на поверхні рідини утворюється тонкий напівпрозорий шар – колонія мікроорганізмів, яка з часом теж перетвориться в дорослий гриб.

Якщо ви надовго десь поїдете або зовсім забудете про чайний гриб, то вся рідина може випаруватися. Але гриб оживе, як тільки його заллють солодкою водою або чаєм. Таким чином слідує, що зберігання чайного гриба може здійснюватися в сушеному вигляді.

Розмноження чайного гриба
Якщо випити настій чайного гриба у вільну ємність і залишити її настоюватися при кімнатній температурі, то через один-два тижні на поверхні рідини утворюється тонкий напівпрозорий шар – колонія мікроорганізмів, яка з часом теж перетвориться в дорослий гриб. Іноді чайний гриб може «перероджуватися». Він опускається на дно банки і відокремлює від себе нову чисту прозору плівку – дочірній чайний гриб. Старий гриб в такому випадку можна використовувати далі чи викинути (поховати з усіма почестями). Якщо старий гриб вже дуже товстий його можна використовувати для приготування оцту, так як до старості гриби починають виробляти надто багато кислоти, а новоутворену плівочку покласти в свіжий розчин – дуже скоро вона перетворитися на повноцінний дорослий гриб, який буде служити вам вірою і правдою. Якщо ваш чайний гриб став занадто товстий, накопичив багато шарів, і вам незручно за ним доглядати або напій занадто швидко стає кислим, ви можете самі від’єднати частину і подарувати своїм родичам, друзям, сусідам чи колегам по роботі попередньо розповівши про його корисні властивості. А краще завантажити докладну інструкцію з догляду та використанню роздрукувати і передати її разом з чайним грибом.

Advertisements

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s